Current track

Title

Artist

Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κ.Ο: Μην ξανακούσω οτι δεν έχουμε ιδεολογία, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε τον πραγματισμό

Written by on 26/06/2024

Κοινοποίηση

Απάντηση – χείμαρρος στον Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι, ότι αυτό ειναι καλό»

Χείμαρρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε το λόγο αμέσως μετά την τοποθέτηση Κακλαμάνη στην συνεδρίαση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι,  ότι αυτό ειναι καλό».

Απαντώντας, ο πρω θυπουργός είπε: Υπάρχουν δεκάδες ομιλίες μου, στις οποίες κάνω αναφορά στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, τονίζοντας την επικαιρότητά της και τη μεγάλη σημασία την οποία έδωσε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο να αποκρούσει τις παραπλανητικές ετικέτες του κέντρου, της δεξιάς και της αριστεράς.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα είπε αυτά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ο οποίος δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική και αυτός ο οποίος κατάλαβε ότι η παράταξη  οφείλει να ενσωματώνει και άλλα στελέχη και να συντονίζεται με τις καινούργιες ιδέες των καιρών.

Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία. Και να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο ιδεολογικός πυρήνας της παράταξης, έτσι όπως εκφράζεται από μία πολιτική η οποία πρεσβεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και την ορμή της ιδιωτικής οικονομίας για τη δημιουργία πλούτου, βλέπει στο κράτος έναν παρεμβατικό και αναδιανεμητικό ρόλο όποτε αυτός είναι απαραίτητος. Πρεσβεύει τον υπεύθυνο πατριωτισμό των πράξεων και όχι των λόγων, αλλά είναι και μία παράταξη κοινωνικά ευρύχωρη, που μπορεί να συντονίζεται με τα ρεύματα των καιρών. Αυτή είναι η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Μην ξανακούσω λοιπόν τοποθετήσεις ότι δεν έχουμε ιδεολογία. Έχω μιλήσει γι’ αυτά πάρα πολλές φορές στα Συνέδριά μας, πολύ συγκεκριμένα. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με επιμέρους πτυχές αυτής της προσέγγισης, δεν αμφισβητείται όμως -θα έλεγα- η συνοχή αυτού του ιδεολογικού αφηγήματος, διότι βεβαίως οι πολιτικές έχουν πρόσημο.

Όταν φορολογούμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων εκτάκτως, γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιωτική οικονομία πρέπει να φορολογείται με τρόπο δίκαιο και όχι εξοντωτικό, το κάνουμε για να γνωρίζουμε ότι σε εξαιρετικές συνθήκες, ναι, το κράτος πρέπει να επιτελεί έναν πιο αυστηρό αναδιανεμητικό ρόλο.

Όταν παρεμβαίνουμε στην αγορά με τρόπο που δεν θα προσομοίαζε κατ’ ανάγκη σε ένα φιλελεύθερο κόμμα, με τον ορισμό του φιλελεύθερου των κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, το κάνουμε διότι αναγνωρίζουμε ότι σε έκτακτες συνθήκες τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι δικαιολογημένες, διότι προστατεύουν την κοινωνική συνοχή.

Όλες αυτές είναι πολιτικές οι οποίες έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι πολιτικές οι οποίες είναι αδιάφορες, ούτε πρεσβεύουν μόνο τον πραγματισμό και την αποτελεσματικότητα. Βεβαίως η αποτελεσματικότητα είναι απολύτως κρίσιμη έννοια, αλλά επίσης κρίσιμες ιδέες τις οποίες υπηρετούμε είναι η ιδέα της αξιοκρατίας, είναι η ιδέα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, η δυνατότητα την οποία δίνουμε μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση -άκουσα αυτά τα οποία ειπώθηκαν- σε ένα παιδί σε απομονωμένο χωριό να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα ψηφιακό φροντιστήριο.

Άρα, εκεί που θα μου επιτρέψετε μου λίγο να διαφωνήσω με αυτό το οποίο άκουσα, είναι ότι αυτές οι πολιτικές έχουν ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα.

Και να πω και κάτι ακόμα, είμαστε ένα κόμμα του 41%, αυτό το ποσοστό πήραμε. Είμαστε ένα κόμμα στο οποίο πρέπει το 41% αυτών που μας ψήφισαν να αισθάνονται άνετα χωρίς να συμφωνούν κατ’ ανάγκη με όλες μας τις επιλογές. Αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει κάποια μαγική συνταγή το 41%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα ενός πολυκομματικού συστήματος -δεν είμαστε εδώ ΗΠΑ να έχουμε δύο κομμάτα, είμαστε σε ένα πολυκομματικό σύστημα- αρα, αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση να μπορούμε να έχουμε τελείως ικανοποιημένους όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ψηφίζουν, θα ήθελα να μου την πει και με μεγάλη χαρά να την υιοθετήσω.

Προσοχή, θα έρθω στη συνέχεια στην αυτοκριτική, η οποία γίνεται και νομίζω γίνεται με πολλή ειλικρίνεια και με πολύ ουσιαστικό τρόπο. Και εκεί που θα συμφωνήσω απόλυτα είναι ότι το τελευταίο το οποίο θέλουμε είναι … και να νομίζουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά όταν οι πολίτες μας θέλουν…

Η τοποθέτησή μου αυτή, έγινε στη μέση των παρεμβάσεων για να μην σας κουράσω πολύ στο τέλος, αφορούσε κάποια ζητήματα τα οποία ήθελα να τονίσω και τα οποία αφορούν τον ιδεολογικό μας πυρήνα. Γιατί είναι ζητήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και τα οποία μερικές φορές αισθάνομαι ότι αδικούνται στον δημόσιο διάλογο. Αλλά επειδή τα άκουσα …

Μπροστά δεν μπορεί να είναι η ιδεολογία.

Τι δείχνει; Δείχνει ότι ο κεντρικός στόχος αυτής της κυβέρνησης, ο ένας στόχος, η κορωνίδα, είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη σε όλα, και στο διαθέσιμο εισόδημα, και στους μισθούς, και στην ποιότητα της υγείας.

Ναι, αυτό είναι ένα στόχος, ένας μεγάλος στόχος, ο οποίος και αυτός έχει ιδεολογικό πρόσημο. Και αυτός ταυτίζεται με την Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Συμφωνώ απόλυτα με τον Νικήτα, ότι πράγματι η Ιδρυτική μας Διακήρυξη εξακολουθεί σήμερα να είναι πολύ επίκαιρη και αισθάνομαι ότι την υπηρετούμε -όχι μόνο εγώ- με πολύ μεγάλη συνέπεια. 

ΠΗΓΗ: protothema 

Current track

Title

Artist