«Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να ολοκληρωθεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πρώτος ο Καποδίστριας ξεκίνησε την καταγραφή γαιών στην συνέχεια ο Όθωνας. Διατάξεις που στην συνέχεια έμειναν μετέωρες. Φτάσαμε στη δεκαετία του ’90 να πιάσουμε το νήμα, αλλά αδράνειες έφεραν την Ελλάδα να είναι το μόνο κράτος χωρίς κτηματολόγιο.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως εθνική προσπάθεια που επιχειρεί να καταστήσει τους πολίτες συμμάχους, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή έπρεπε να γίνει και τώρα γίνεται πράξη.
Σημείωσε ότι το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, καθώς με το εν λόγω νομοσχέδιο, επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για λειτουργικό κτηματολόγιο εντός του 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι το Κτηματολόγιο θα είναι η πρώτη περίπτωση χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης από το δημόσιο για τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβάσεων.
Η Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, θα διασφαλίσει την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα όσα προεβλέπει το νομοσχέδιο στοιχεία που μπορούν να συνδέονται με την ιδιοκτησία του ακινήτου, θα γίνεται εξωδικαστικά με απλό τρόπο από τη στιγμή που δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες. Ατέλειες που έρχονται από το παρελθόν είναι πολλές για παράδειγμα στα όρια των εμβαδών των κτισμάτων έχει μικρές διαφορές. Μια κατοικία που ήταν 100 τ.μ. ηλεκτρονικά μπορεί να δείχνει 103 τ.μ.
«Είναι αλήθεια ότι στις πολυκατοικίες είναι πρακτικά αδύνατο ο εντοπισμός διαφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ίδια στόχευση έχει και η μετατροπή παλαιών προσυμφώνων σε οριστικά συμβόλαια και δυνατότητα να μην ακυρώνονται οικονομικά συμβόλαια όταν εντοπίζονται λάθη σε συμβόλαια παλιών ιδιοκτητών.
Το νομοσχέδιο δίνει επίσης δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες που αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την βαθιά του οδύνη του για την απώλεια 2 ανθρώπων στη φωτιά στην Κορινθία. Τόνισε ότι «όσα γνωρίζαμε για την αντιπυρική περίοδο μάλλον έχουν αναθεωρηθεί», υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος και εξέφρασε την ελπίδα του «σύντομα να τελειώσουμε».