Current track

Title

Artist

Κ. Λάβδας για Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θητεία μέχρι το 2028 – Δ. Καραϊτίδης: Ενισχύεται η πορεία του Ιμάμογλου για την ηγεσία του κόμματός του

Written by on 01/04/2024

Κοινοποίηση

Στον απόηχο της σαρωτικής νίκης του Εκρέμ Ιμάμογλουhttps://www.ertnews.gr/tag/ekrem-imamogloy/και την ήττα των υποψηφίων του Ταγίπ Ερντογάνστις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δημήτρης Καραϊτίδης,πρέσβης επί τιμή ανέλυσαν στο EΡΤΝews τον αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας καθώς και στο πώς το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

«Είναι γεγονός ότι το ΑΚP έχει χάσει χώρο, έχει χάσει περιοχές, έχει χάσει ψηφοφόρους πολλούς. Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι κεμαλιστές συνολικά, έχουν κέρδη» σημείωσε ο κ. Λάβδας, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές και παρότι έχουν μεγάλη σημασία, δεν μεταφράζονται κατά κανένα τρόπο άμεσα σε σύγκριση με το 2023.

«Αν βλέπαμε τους χάρτες 2023 – ’24 και συγκρίναμε μια πολιτική εκλογή κεντρικής εξουσίας, με μια αυτοδιοικητική, θα ήταν εντυπωσιακό, αλλά θα ήταν παραπλανητική η σύγκριση», πρόσθεσε.

Κ. Λάβδας για Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θητεία μέχρι το 2028 – Δ. Καραϊτίδης: Ενισχύεται η πορεία του Ιμάμογλου για την ηγεσία του κόμματός του

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο όξυνσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Συνδέσεις», Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο επισήμανε ότι «ο Ερντογάν έχει ακόμα θητεία μέχρι το 2028» και ότι το κεμαλικό κόμμα έχει πολύ εσωτερικές διαφωνίες, γεγονός που όπως είπε μας κάνει να πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ερντογάν και ο κύκλος του σε αυτή την εξέλιξη είναι ακόμα ανοιχτός. Υπάρχει πάντα ο πειρασμός, μιας μεγαλύτερης ισλαμοεθνικιστικής στροφής» σημείωσε ο κ. Λάβδας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας όξυνσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Κ. Λάβδας για Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θητεία μέχρι το 2028 – Δ. Καραϊτίδης: Ενισχύεται η πορεία του Ιμάμογλου για την ηγεσία του κόμματός του
(AP Photo/Ali Unal)

Δ. Καραταϊδης: Υπάρχει σαφές πολιτικό μήνυμα

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία ο Δημήτρης Καραϊτίδης, υποστήριξε ότι «μπορεί βεβαίως οι εκλογές να αφορούσαν την αυτοδιοίκηση, αλλά υπάρχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».

Και όπως συμπλήρωσε το αποτέλεσμα «συνιστά μια εμφανή ήττα του Ερντογάν». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «οπωσδήποτε το κύρος του Ερντογάν έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα» που αποτυπώνει μια πραγματικότητα που δείχνει ότι το εκλογικό σώμα, έστω και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει μια δυσαρέσκεια.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Καραϊταίδης, αυτή η δυσαρέσκεια λοιπόν, είναι φυσικό και αναμενόμενο ότι θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά των κεμαλιστών και ιδίως από την πλευρά του κ. Ιμάμογλου, του οποίου η πορεία προς την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ασφαλώς ενισχύεται σημαντικά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έλληνα διπλωμάτη ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί στο διάστημα που απομένει ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές για να μεταστρέψει την κατάσταση και ενδεχομένως να το επιτύχει. «Το αποτέλεσμα δείχνει και μια κόπωση του εκλογικού σώματος και μια δυσφορία και για την οικονομική κατάσταση, πιθανότατα και για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε στην πιο έντονη ισλαμοεθνικιστική στροφή που «μπορεί να αποτελέσει διέξοδο γι’ αυτό το κύμα διαμαρτυρίας και εν μέρει να καλύψει κενά, τα οποία εμμέσως διαφαίνονται ότι έχει και στο πολιτικό πεδίο ο Ερντογάν».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, γίνεται πλέον πιο δύσκολη, ίσως γιατί χρειάζεται άλλες αναζητήσεις συμμάχων. Η πορεία προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο Ερντογάν θα στραφεί ακόμα περισσότερο όχι απλά προς τα δεξιά και προς τον ισλαμο-εθνικισμό. Είναι πιθανό το σενάριο μιας εντατικοποίησης των προσπαθειών, στην εξωτερική πολιτική μιας όξυνσης» ανάφερε ο κ. Λάβδας. Και όπως επισήμανε ο Ερντογάν να προσπαθήσει να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.

Λάβδας: Οι κεμαλιστές έχουν παράδοση σκληρής και αδιάλλακτης στάσης απέναντί μας

Μιλώντας για τον μεγάλο νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία εστίασε στη νίκη του Ιμάμογλου που κατάφερε να κρατήσει την Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καραϊτίδης σχολίασε πώς υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα να θεωρούμε ότι ο οιοσδήποτε αντίπαλος του κ. Ερντογάν διαφωνεί με την εξωτερική του πολιτική και πιθανώς και με την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είπε, καλόν είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα διότι «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει αποδειχθεί ότι έχει μια ενότητα και μια σταθερότητα οποιαδήποτε πολιτική δύναμη και αν βρίσκεται στην εξουσία».

Σημείωσε δε, ότι «οι κεμαλιστές, έχουν μια παράδοση σκληρής και αδιάλλακτης στάσης απέναντί μας. Επιθυμητό είναι ο Ιμάμογλου εάν προχωρήσει και αποκτήσει τον έλεγχο του κόμματος του και αναδειχθεί στην ηγεσία, να έχει μια μετριοπαθή αριστερή στάση σε σχέση με τον Ερντογάν».

Κ. Λάβδας για Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θητεία μέχρι το 2028 – Δ. Καραϊτίδης: Ενισχύεται η πορεία του Ιμάμογλου για την ηγεσία του κόμματός του
(AP Photo/Francisco Seco)

Ερωτηθείς για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παρατήρησε ότι δείχνουν ότι βελτιώνονται και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει το συγκεκριμένο κλίμα, αλλά στην επίμονη στάση της Αμερικής να κρατήσει την Τουρκία στους κόλπους της Δυτικής Συμμαχίας.

Πηγή: ΕΡΤ 


Current track

Title

Artist