Current track

Title

Artist

Νταβός: Ο Σάντσεθ ζητά από τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης του – «Είμαστε σύμμαχοι, όχι αντίπαλοι»

Written by on 18/01/2024

Κοινοποίηση

Ο Πέδρο Σάντσεθ στο Νταβός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων ισπανικών επιχειρήσεων, εισηγμένων στο χρηματιστήριο, (με την επωνυμία το “Club του IBEX 35”) που ουκ ολίγες φορές αντιτάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές της κυβέρνησης του. Κι αυτό συνέβη μόλις λίγες ημέρες μετά την συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων για αύξηση κατά 5% του κατώτατου διεπαγγελματικού μισθού στα 1.134 ευρώ. Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν συμφωνούν με την αύξηση που από το 2018 αυξήθηκε κατά 54%. Από τα 736 ευρώ στα 1.134 ευρώ.

Στην ομιλία του ζήτησε «υπευθυνότητα» και εμπλοκή στις κοινωνικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση του για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. «Είμαστε σύμμαχοι, όχι αντίπαλοι», τόνισε κατά την ομιλία του στο Φόρουμ του Νταβός, όπου υπερασπίστηκε τον αντίκτυπο των μέτρων του στη μεσαία και εργατική τάξη.

Μπροστά στο κατάμεστο αμφιθέατρο γεμάτο επιχειρηματίες από πολλές χώρες, ο Σάντσεθ υποστήριξε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα είναι η ευημερία των πολιτών της.

“Οι εταιρείες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, καινοτομία και ευκαιρίες που μας κάνουν καλύτερους. Αλλά είναι επίσης προϊόν της δημοκρατίας, των κρατών πρόνοιας που υποστηρίζουν τη μεσαία και εργατική τάξη, που εγγυώνται την ειρήνη και εξασφαλίζουν επαρκή επίπεδα ανθρώπινου κεφαλαίου και ευημερίας. Χωρίς αυτούς τους πυλώνες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα θα κατέρρεαν σαν τραπουλόχαρτο. Ως εκ τούτου, σας ζητώ να εμπλακείτε. Βοηθήστε μας να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, να σταματήσουμε την κλιματική κρίση, να δικαιώσουμε τα διεθνή πρότυπα και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να πολεμήσουμε ενάντια στην οπισθοδρόμηση που αντιπροσωπεύει το αντιδραστικό κύμα που σαρώνει τον κόσμο. Ας εκμεταλλευτούμε τη γνώση και τα νέα εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να ενώσουμε την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ευημερία.

Βοηθήστε μας να δώσουμε στον κόσμο μια καλύτερη ζωή».

Στην ανακοίνωση της η Μονκλόα επισημαίνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραδείγματος ευημερίας διαφορετικό από αυτό που προωθείται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές «που έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργούν». Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να βασιστούμε στη βοήθεια των επιχειρήσεων , τις οποίες έχει περιγράψει ως «απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας». Ο Σάντσεθ εστίασε επίσης στην απαραίτητη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τη διασφάλιση της ευημερίας του πληθυσμού : «Αυτή τη μεσαία και εργατική τάξη που δεν ωφελήθηκαν πάντα από τους οικονομικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων δεκαετιών”  υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Κατά την παραμονή του στο Νταβός ο Πέδρο Σάντσεθ είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των κύριων τεχνολογικών εταιριών όπως την Intel και την Cisco, με τις οποίες η Ισπανία έχει συνάψει συμβάσεις για την προώθηση της κατασκευής ημιαγωγών. Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της Siemens Energy της Fujitsu και της φαρμακευτικής Sanofi. Τέλος συναντήθηκε και με τον με τον Bill Gates, ιδρυτή της Microsoft καθώς συνεργάζονται μέσω του Ιδρύματος Gates.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Πηγη:ERT


Current track

Title

Artist