Περιθώρια νέων ελαφρύνσεων το 2025 – Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν
Written by diktio diktio on 16/05/2024
Του Τάσου Δασόπουλου
Θετικά μέτρα με κόστος μεγαλύτερο από τα 870 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα μπορεί να υιοθετήσει για το 2025 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βάση τα περιθώρια που δίνουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διετία 2024-2025.
Ειδικότερα, στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Επιτροπή εκτός από την συνέχιση της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% για το 2025 – δίνει και μια νότα αισιοδοξίας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.
Το όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, το μοναδικό κριτήριο το οποίο θα προσδιορίζει πλέον, εκτός από την πορεία μείωσης του χρέους, τα όρια της οικονομικής πολιτικής για κάθε χρονιά, φαίνεται ότι θα είναι λίγο πάνω από το 3% για το 2025, από το 2,6% που είναι φέτος. Τούτο, με δεδομένο ότι όλοι οι επιμέρους σχετικοί δείκτες οι οποίοι διαμορφώνουν το όριο δαπανών, βελτιώνονται για τον επόμενο χρόνο.
Ειδικότερα, η δυνητική ανάπτυξη, δηλαδή η ανώτερη οικονομική μεγέθυνση πριν η χώρα οδηγηθεί σε υψηλότερο πληθωρισμό τιμών, από το 1,2% που είναι για φέτος θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο στο 1,6%, ενώ για το μέσο όρο της Ευρωζώνης θα είναι 1,2% τόσο για φέτος, όσο και για τον επόμενο χρόνο.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Το δεύτερο προσδιοριστικό μέγεθος είναι το πρωτογενές ισοζύγιο Η Επιτροπή προβλέπει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο που έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ για την διετία 2024 -2025. Συγκεκριμένα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ φέτος και 2,4% το 2025.
Το πιο σημαντικό όμως μέγεθος το οποίο σχετίζεται άμεσα και με την βιωσιμότητα και πολύ περισσότερο τη σταθερή αποκλιμάκωση του χρέους, είναι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα. Δηλαδή το πλεόνασμα (ή το έλλειμμα) το οποίο προκύπτει αν αφαιρεθούν οι διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα, σύμφωνα με την Επιτροπή, από 1,6% του ΑΕΠ θα μειωθεί οριακά στο 1,4% του ΑΕΠ το 2025. Την ίδια ώρα, στο μέσο όρο, η Ευρωζώνη θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ το 2024 και 0,8% του ΑΕΠ το 2025.
“Μαξιλάρι” και από το 2024
Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ένα μεγαλύτερο χώρο για παρεμβάσεις, το ΥΠΕΘΟ κάνει “οικονομίες” από φέτος. Για τον λόγο αυτό και χαμήλωσε “οικειοθελώς” την οροφή αύξησης των δαπανών για το 2024, από το 2,6% που είχε ανακοινώσει στο 2,1% δημιουργώντας ένα “μαξιλάρι” της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Ως γνωστό, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, κάθε χώρα θα μπορεί να ξοδεύει περισσότερα, αν όμως έχει περιορίσει τις δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την λογική η Ελλάδα θα μπορεί την επόμενη χρονιά να προχωρήσει – αν το θέλει – στη θεσμοθέτηση νέων μειώσεων φορολογικών επιβαρύνσεων ή μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών. Τούτο με δεδομένο ότι και για τον επόμενο χρόνο, είναι πιθανό να υπάρχει εξοικονόμηση δαπανών, όπως τα 600 εκατ. ευρώ, τα οποία εξοικονομήθηκαν το 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα (μαζί με την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων) την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023 στα 4 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού.
ΠΗΓΗ:CAPITAL