ΟΗΕ – Φίλιπο Γκράντι: Η φωτεινότητα της ειρήνης σε έναν κόσμο στρατιωτικής κυριαρχίας
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 28/04/2025
Φίλιπο Γκράντι: Ο κόσμος έχει τυφλωθεί από το κυνήγι της στρατιωτικής κυριαρχίας
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επεσήμανε πως ο κόσμος σπαράσσεται από πολέμους και μάλιστα τόνισε ότι έχει “τυφλωθεί” από το κυνήγι στρατιωτικής κυριαρχίας. Αξιολόγησε την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγγυηθεί την ειρηνική συνύπαρξη ως “χρόνια” και επαναλαμβανόμενη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γκράντι δήλωσε: «Από το Σουδάν μέχρι την Ουκρανία, από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι την Αϊτή, η βία έχει γίνει ο δείκτης της εποχής μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 120 συγκρούσεις που καταγράφονται παγκοσμίως, συνδέονται με την πεποίθηση ότι η ειρήνη ανήκει στους αδύναμους και ότι το τέλος των πολέμων δεν επιτυγχάνεται με διαπραγματεύσεις, αλλά με την απίστευτη βία κατά του εχθρού.
Ο Γκράντι υποστήριξε ότι σε έναν κόσμο που θεωρεί ότι μόνο μια στρατιωτική νίκη είναι αποδεκτή, δεν είναι παραδοξο να παρατηρεί κανείς την αποτυχία τήρησης των προτύπων διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Αυτά τα πρότυπα, που άλλοτε τηρούνταν ή τουλάχιστον διακηρύσσονταν, παραβιάζονται εύκολα, όπως και οι χιλιάδες ζωές που καταστρέφονται στο κυνήγι της κυριαρχίας», σημείωσε αναφέροντας την κατάσταση στο Σουδάν και την Ουκρανία ως χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, ο Γκράντι είπε ότι «κατανοεί» πως οι τοποθετήσεις του δεν είναι καινούργιες, γεγονός που από μόνο του συνιστά κατηγορία για την αδυναμία δράσης του Συμβουλίου. Τόνισε ότι η διατήρηση της ειρήνης είναι «η πρωταρχική ευθύνη» του Συμβουλίου, που όμως, όπως τόνισε, πολλές φορές δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρότεινε στο Συμβούλιο να μην υποκύψει στην αποτυχία της διπλωματίας, εξηγώντας ότι οι 123 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από αυτήν.
Ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε ακόμη και την «κρίσιμη κατάσταση χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφερόμενος στη δραστική μείωση της βοήθειας από ορισμένες χώρες, χωρίς να κατονομάσει ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν προσανατολιστεί σε κορυφαία εθνικά συμφέροντα. «Ακούμε να υποστηρίζεται ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα και τις στρατιωτικές δαπάνες», δήλωσε, προσθέτοντας πως τέτοιες απόψεις δεν είναι ασυμβίβαστες με τη βοήθεια αλλά, αντιθέτως, απαιτούν στήριξη.
Ο Γκράντι προειδοποίησε ότι η βοήθεια που παρέχεται είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα και ότι η περικοπή των προϋπολογισμών για τη βοήθεια έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους. «Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην εγκατάλειψη των εκτοπισμένων και, τελικά, υπονομεύει τη σταθερότητα των χωρών υποδοχής», κατέληξε, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να δώσουν προτεραιότητα στην ειρηνική συνύπαρξη και την ανθρωπιστική υποστήριξη.