Το ντοκιμαντέρ ΛΟ του Θανάση Βασιλείου: Μια Εξερεύνηση της Κληρονομιάς και της Μνήμης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 25/04/2025
Το Ντοκιμαντέρ «ΛΟ» του Θανάση Βασιλείου στο Cinedoc
Το ντοκιμαντέρ ΛΟ, δημιούργημα του Θανάση Βασιλείου και παραγωγής της StudioBauhaus, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα «Newcomers». Στο εν λόγω φεστιβάλ, απέσπασε το βραβείο ΕΚΚΟΜΕΔ για ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη και σύντομα ξεκινά τις κινηματογραφικές του προβολές μέσω του δικτύου του Cinedoc.
Η πρώτη ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ είναι προγραμματισμένη για τη Θεσσαλονίκη, στις 28 Απριλίου 2025, στις 18.00 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει παρουσία του σκηνοθέτη. Αυτή η εκδήλωση οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και την Εταιρεία Φίλων Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μνήμη 21ης Απριλίου 1967 – 58 χρόνια μετά», με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την ευγενική παραχώρηση από την StudioBauhaus και το Cinedoc.
Η Προσωπική Ιστορία πίσω από το Ντοκιμαντέρ
Ο Θανάσης Βασιλείου αναφέρει: «Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας μου επιστρέφω στο άδειο διαμέρισμα της παιδικής μου ηλικίας στην Αθήνα για να διαχειριστώ μια προβληματική κληρονομιά. Από τις γυμνές πλέον επιφάνειες του σπιτιού αναδύονται θραύσματα αναμνήσεων της οικογένειας μου και η προσωπική ιστορία μου μπλέκεται με το συλλογικό τραύμα της Χούντας».
Η ανάγκη να επιστρέψει στο άδειο διαμέρισμα τον οδήγησε σε μια διαδικασία αυτογνωσίας. Όπως αναφέρει: «Όταν επέστρεψα στο άδειο διαμέρισμα… ένιωσα σαν διαρρήκτης. Ό,τι είχε μείνει στη σκιά για δεκαετίες ήταν πια απόκτημά μου». Αυτό το αίσθημα της ανακάλυψης τον οδήγησε να εξερευνήσει βαθύτερα τη σχέση του με την οικογενειακή του ιστορία, τα χρέη και τις αναμνήσεις που συνδέονται με τη μητέρα του.
Η διαδικασία αυτή της ανακάλυψης δεν ήταν απλή. Αντιμετώπισε ερωτήματα για την κληρονομιά και τα λάθη των γονιών του. Διαπίστωσε ότι η σιωπή δεν είναι απλώς μια απουσία λέξεων, αλλά μια δύσκολη κληρονομιά που συνοδεύει πολλούς. Όπως επισημαίνει: «Πώς κληρονομούμε τη σιωπή; Πώς μπορεί το σινεμά να δώσει μορφή σε ένα παρελθόν που αντιστέκεται;»
Η αποτύπωση του άδειου χώρου μέσω του κινητού τηλεφώνου του αποτέλεσε για τον σκηνοθέτη έναν τρόπο σύνδεσης με το παρελθόν. Οι εικόνες που κατέγραψε αποκάλυψαν θραύσματα μνημών από το οικογενειακό του παρελθόν, τα οποία είχαν αποσιωπηθεί για χρόνια. Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια κοινή πορεία μνήμης και ανακάλυψης του εαυτού και της ιστορίας του, όσο και της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας.
Μέσω της προβολής του ντοκιμαντέρ «ΛΟ», η ιστορία θα μοιραστεί με το κοινό, καθώς θα παρουσιαστεί ως μέρος του κυρίως προγράμματος του Cinedoc Festival στον Νοέμβριο του 2025 σε διάφορες πόλεις, όπως η Αθήνα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη, ελπίζοντας σε μια ευρύτερη διανομή σε όλη την Ελλάδα.