Αρκάδης: Ισα δικαιώματα για όλους μέσω της κοινωνικής ευθύνης στον αθλητισμό
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 12/05/2025
Η ΑΕΚ προάγει την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω Sensory Room
Η Γενική Διευθύντρια της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αγγελική Αρκάδη, συμμετείχε στην εκπομπή «Το παιχνίδι… αλλιώς» του EOK WebRadio, όπου ανέφερε μια σημαντική πρωτοβουλία της ομάδας που αποσκοπεί στην υποστήριξη παιδιών με γνωστικές και νευρολογικές δυσκολίες μέσω της δημιουργίας ενός Sensory Room.
Καλωσορίζοντας το Sensory Room στην Ελλάδα
Η Αγγελική Αρκάδη εξέφρασε τη χαρά και την υπερηφάνεια που νιώθει η ΑΕΚ για την εισαγωγή του Sensory Room στην ελληνική ποδοσφαιρική σκηνή. «Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα βήμα προόδου για την Ελλάδα, καθώς σε πολλές από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Αγγλία, έχει ήδη εδραιωθεί το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Ο χώρος αυτός είναι ειδικά σχεδιασμένος για παιδιά που υποφέρουν από γνωστικές αδυναμίες και διάφορες νευρολογικές διαταραχές. Τα παιδιά αυτά συχνά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν έναν αγώνα λόγω του δυνατού φωτισμού και των θορύβων, και γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν ειδικό χώρο με θέα στον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος όμως είναι κλειστός για να τους παρέχει ηρεμία και ασφάλεια», δήλωσε.
Η τάση αυτή είναι σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, όπου όλο και περισσότερες ομάδες αναγνωρίζουν την ανάγκη για ένα ποδόσφαιρο πιο ανοιχτό στην κοινωνία. Η κ. Αρκάδη πρόσθεσε: «Οφείλουμε κι εμείς στη χώρα μας να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά».
Η θετική υποδοχή από τα παιδιά
Αναφερόμενη στην υποδοχή που έχει το Sensory Room από τους χρήστες, η Αγγελική Αρκάδη σημείωσε: «Λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2024 και η αποδοχή του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Κάθε φορά φιλοξενούμε 3-4 οικογένειες στον χώρο και οι θέσεις κλείνουν άμεσα μόλις ανοίγει η πλατφόρμα». Ο σκοπός είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να νιώσουν πλήρως έτοιμα, προκειμένου μελλοντικά να παρακολουθήσουν έναν αγώνα από την εξωτερική κερκίδα.
Στρατηγική για την εξέλιξη του Sensory Room
Η κ. Αρκάδη κοινοποίησε τα σχέδια για την περαιτέρω εξέλιξη του Sensory Room: «Θέλουμε να βελτιώσουμε την εμπειρία των παιδιών, γι’ αυτό έχουμε εντάξει στη λειτουργία του χώρου μουσικούς εκπαιδευτικούς και λογοθεραπευτές. Στόχος μας είναι η επιστημονική προσέγγιση, ώστε τα παιδιά να νιώσουν αποδοχή, ασφάλεια και να εξοικειωθούν με τον χώρο». Η χρήση μουσικής και θεατρικού παιχνιδιού ενίσχυει την επιθυμία τους να αλληλεπιδρούν και να εκφράζονται δημιουργικά.
Επιπροσθέτως, η πρόθεση της ΑΕΚ είναι το Sensory Room να λειτουργεί και σε ημέρες εκτός αγώνων, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά που δεν είναι απαραίτητα φίλαθλοι της ομάδας να το χρησιμοποιήσουν, είτε για γιορτές είτε για άλλες εκδηλώσεις. «Η δύναμη του ποδοσφαίρου στην κοινωνία μας είναι πράγματι τεράστια και αυτή η επιρροή δεν περιορίζεται μόνο στους αγώνες. Η συμπερίληψη αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα και δίνεται έμφαση στη σημασία των ίσων δικαιωμάτων όλων. Είναι καθήκον μας να το αποδεικνύουμε στην πράξη», κατέληξε.