Γεωργιάδης: Μελετάμε όριο αξίας στα φάρμακα – Σε τροχιά υλοποίησης η κατ’ οίκον διανομή
Written by Oμάδα Σύνταξης Α on 22/01/2025
Για το υπό σχεδιασμό μοντέλο που θα λειτουργεί ώστε να εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση στον ασθενή στα σκευάσματα που διανέμουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Μετά και το περιστατικό που σημειώθηκε χθες με το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο υπουργός δήλωσε ότι «πώς θα το μοντάρουμε, να μειώσουμε τον κόσμο που πηγαίνει σε αυτά τα φαρμακεία, ώστε να μην περιμένουν τόσοι στην ουρά», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα και συνέχισε:
«Κάποιοι θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να τους μοιράζουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές. Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζουμε. Έχουμε δουλέψει για αυτό. Δεν το κάνουμε σήμερα. Είμαστε αρκετά ώριμοι» σημείωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο η διανομή των ακριβών φαρμάκων να γίνεται από τα φαρμακεία και εξήγησε τους λόγους.
«Σε αυτό το μοντέλο δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Ο λόγος που φτιάχτηκαν τα φαρμακεία, δεν έχει αρθεί. Υπάρχουν φάρμακα που κάνει η δόση 300.000 ευρώ, υπάρχουν άλλα που κάνουν το κουτί 2.000 ευρώ, 6.000 ευρώ, 15.000 ευρώ. Επειδή το κέρδος ήταν πάρα πολύ μεγάλο, γιατί καταλαβαίνεις ότι σε μία προμήθεια φαρμάκου 3% αν το φάρμακο κάνει 50.000 ευρώ, είναι από ένα κουτί 15.000 κέρδος στο φαρμακείο ή στον ενδιάμεσο που θα το έγραφε, τον γιατρό εκείνη την εποχή, όλο αυτό είχε δημιουργήσει μια τεράστια σπατάλη. Η ουσία είναι ότι τότε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήθελαν να δώσουν μια λύση σε ένα πρόβλημα τεράστιας σπατάλης και πολλών παράλληλων εξαγωγών τέτοιων φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης. Οι λόγοι που φτιάχτηκαν δεν έχουν αρθεί. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σίγουρα για τα πολύ ακριβά φάρμακα» ανέφερε.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και που σκεφτόμαστε, είναι να βρούμε ένα όριο αξίας. Γιατί στα φάρμακα υψηλού κόστος υπάρχουν φάρμακα 300.000 ευρώ και 50.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και φάρμακα 100 ευρώ, 200 ευρώ, φάρμακα 80 ευρώ» τόνισε ο υπουργός.Δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση στο ποιο θα είναι αυτό το όριο, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. «Γιατί, αν βάλεις απλώς ένα όριο χρηματικό μπορείς να προκαλέσεις στρεβλώσεις στην αγορά. Εγώ ασχολούμαι με το θέμα αρκετούς μήνες τώρα. Δεν είναι τόσο εύκολο τεχνικό θέμα» σημείωσε. Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάποια διάκριση μεταξύ των παθήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «θα είχε κάποια λογική μια τέτοια διάκριση που δεν θα δημιουργούσε την αίσθηση ότι πάμε να ευνοήσουμε την μια εταιρεία έναντι μιας άλλης. Υπάρχει και αυτό. Ότι, ό,τι έχει να κάνει με λεφτά πρέπει να το χειριστούμε με μεγάλη προσοχή». Επιπλέον επισήμανε ότι τρέχουν προκηρύξεις για θέσεις φαρμακοποιών του ΕΟΠΥΥ και μόνιμου προσωπικού και επικουρικού και μπλοκάκια. «Είναι αυτά εν εξελίξει διαδικασία, το έχω ήδη υπογράψει εδώ και πολλούς μήνες. Οι διαδικασίες του Δημοσίου είναι πάρα πολύ αργές. Αυτή η προκήρυξη τρέχει και του μόνιμου προσωπικού είναι μέσω ΑΣΕΠ και των επικουρικών. Οι επικουρικοί θα απορροφηθούν σε ένα διάστημα 6 μηνών. Τα μπλοκάκια μπορεί λίγο γρηγορότερα» ανέφερε.
Σε τροχιά υλοποίησης η κατ’ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων
Επίσης, προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, πως στα μέτρα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης είναι και η επέκταση της κατ’ οίκον διανομής των ακριβών φαρμάκων.«Έχουμε ένα πιλοτικό σύστημα κατ’ οίκον διανομής, το οποίο πήγε καλά και γι’ αυτό έχουμε τώρα στον αέρα, προ του περιστατικού διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη κούριερ από τον ΕΟΠΥΥ που θα στέλνουν σε αυτούς τους ασθενείς τα φάρμακα στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός είναι στον αέρα. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις και φασαρίες, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Είναι σχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Είμαστε στη φάση του διαγωνισμού, το έχουμε κάνει και αυτό» είπε χαρακτηριστικά.