Μόσχα: Σκληρές Απαιτήσεις στη Κωνσταντινούπολη – Αυστηρές Προϋποθέσεις για τη Συμφωνία Εκεχειρίας με την Ουκρανία
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 17/05/2025
Οι Συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη: Οι Όροι της Μόσχας και οι Αντιδράσεις της Ουκρανίας
Κατά τις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα. Αυτή η πληροφορία μεταφέρθηκε από έναν ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο στους δημοσιογράφους του Reuters, υποδεικνύοντας την ένταση και την πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης.
Το αίτημα αυτό, καθώς και άλλα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, ξεπερνούν τους όρους ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε προταθεί από τις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά. Οι συνομιλίες αυτές είναι οι πρώτες απευθείας επαφές μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών εδώ και τρία χρόνια και ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για μια απόφαση σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία για εκεχειρία.
Η Ουκρανική πλευρά σημείωσε ότι οι όροι που πρότειναν οι Ρώσοι ήταν «μη βιώσιμοι», αν και δεν διευκρίνισαν ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί. Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρωτήθηκε για τους όρους που ενδέχεται να είχαν τεθεί από τη Μόσχα και απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Οι Προτεινόμενοι Όροι από τη Ρωσία
Ο Ουκρανός αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα, αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές πρότειναν τους εξής όρους για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία:
- Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ, προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική εκεχειρίας. Αυτές οι περιοχές έχουν τεθεί σε έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, αν και οι Ουκρανοί συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων τους.
- Διεθνής αναγνώριση των πέντε τμημάτων της Ουκρανίας ως ρωσικών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και άλλων περιοχών. Αντίθετα, η αμερικανική πρόταση προέβλεπε περιορισμένη αναγνώριση της Κριμαίας.
- Η Ουκρανία θα μετατραπεί σε ουδέτερο κράτος, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και χωρίς ξένες δυνάμεις στο έδαφός της. Αυτός ο όρος απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.
- Αποδοχή της αποποίησης αξιώσεων αποζημίωσης για ζημιές από τον πόλεμο, σε αντίθεση με την αμερικανική πρόταση που προέβλεπε πολεμικές αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές παρουσίασαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν καμία επίσημη έγγραφη πρόταση. Στις συνομιλίες της προηγούμενης ημέρας, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία:
- Πρώτον, μια ανταλλαγή 1000 αιχμαλώτων πολέμου, αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.
- Δεύτερον, στοχεύουν σε μια ανταλλαγή ιδεών σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία και μια ειρηνευτική συμφωνία.
- Τρίτον, συζητούν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, η οποία είναι επιθυμητή.
Οι Προϋποθέσεις για Συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν πρώτα σε «συμφωνία». Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε ποια συμφωνία θα απαιτούνταν από τη ρωσική πλευρά, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου προτού προγραμματιστούν νέες συνομιλίες.
«Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή 1000 για 1000 αιχμαλώτων πολέμου» είπε ο Πεσκόφ. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία των εγγράφων που θα υπογραφούν από τις δύο πλευρές, αναφέροντας τη σημασία της ταυτότητας εκπροσώπησης από την Ουκρανία.
Συνεχιζόμενη Ρωσική Επίθεση
Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε κατάληψη οικισμού στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ. Εντωμεταξύ, ρωσικό πλήγμα σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.
Η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας Σούμι επιβεβαίωσε ότι το λεωφορείο, το οποίο κατευθυνόταν προς το Σούμι, χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η επίθεση αυτή καταδικάστηκε ως «κυνική επίθεση» από τη ρωσική πλευρά.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι συνέπειες της σύρραξης συνεχίζουν να πλήττουν βαρύνουν τις ζωές χιλιάδων αθώων πολιτών.