CEPAL: Αρνητική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής έως το 2025
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 30/04/2025
Η Ανάλυση των Προβλέψεων Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής από την CEPAL
Η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της περιφέρειας το 2025, μειώνοντας την εκτίμηση στο 2% από 2,4%. Αυτή η υποβάθμιση αποδίδεται κυρίως στις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η CEPAL τονίζει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει ένα πολύ περίπλοκο και αβέβαιο διεθνές σενάριο, εξηγώντας τους λόγους της μείωσης της αισιοδοξίας της σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο. Η κατάσταση αυτή προκύπτει μετά την επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου στον Λευκό Οίκο, η οποία συνοδεύτηκε από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών τουλάχιστον 10% για πολλά προϊόντα που εξάγονται από λατινοαμερικανικές χώρες.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς από τις ΗΠΑ έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στις άμεσες εμπορικές συναλλαγές των χωρών της περιοχής, αλλά και σε έμμεσες συνέπειες που αφορούν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό έχει οδηγήσει σε σοβαρές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές, γεγονός που επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση στην περιοχή.
Η CEPAL αναμένει ότι η περιοχή θα πληγεί άμεσα, κυρίως στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της μαζί με την Κίνα. Επιπλέον, η αναθεώρηση αφορά και την ανάπτυξη κατά την οποία οι περισσότερες χώρες της περιφέρειας βλέπουν τη πρόβλεψή τους να εκτιμάται χαμηλότερα. Χώρες της Καραϊβικής, της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικό, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από τις ΗΠΑ, αναμένονται να υποστούν τις πιο σοβαρές συνέπειες.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη αναμένεται να επιτύχει το 2% στη Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Αντίθετα, η ανάπτυξη στο Μεξικό, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,3%.
Σημαντική αναφορά γίνεται και στην Αργεντινή, όπου η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής διαφέρει από τη γενικότερη τάση. Η CEPAL αναθεώρησε την πρόβλεψή της προς τα πάνω, εκτιμώντας την ανάπτυξη στο 5%, μια εκτίμηση που συμφωνεί με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής των κρατών της περιοχής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς εμπορικές τάσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.